Kistérség-Délegyháza

Kistérség

Délegyháza

Délegyháza község Pest megyében Budapesttől délre – 27 km-re – a Kelebia vasútvonal mellett, a Ráckevei Duna-ágtól mintegy 6 km-re helyezkedik el. Dunavarsány, Bugyi, Kiskunlacháza, Áporka, Majosháza községek határolják.

Délegyháza Község Önkormányzata
2337 Délegyháza, Árpád u. 8.
Telefon: +36-24/542-155
E-mail: info@delegyhaza.hu
Honlap: www.delegyhaza.hu

Délegyháza község múltjáról csupán feltételezéseink vannak. Valószínű, hogy a honfoglalás idején fejedelmi szállásterület volt, később, az Árpád-korban templomos hely lehetett a környező Taksony, Varsány helységekkel együtt. A XIII. században kutyapecéreknek adták lakterületül. Levéltári adatok szerint ezt a területet 1459-es birtoklevél alapján Ordasháza néven Zsigmond király adományozta vitézi tetteiért a Szentiványi családnak.
A török kiűzése után birtokosok kapták királyi adományként. A Jeszenszky család temetkezési helyét itt találjuk, amelyet azonban az építkezések során megszüntettek.

A község területe puszta, tanyavilág volt évszázadokon keresztül, az 1945-ös évekig földbirtokos családok gazdálkodtak rajta. Délegyháza fiatal község, 1949-ben Alsó -és Felső Délegyháza, valamint Galla hegy egyesítésével jött létre. A Kölcsey Művelődési Ház épülete Piróth István földbirtokos volt kúriájában kapott elhelyezést. Pontos adataink nincsenek, a volt tulajdonos unkája szerint az épületet a századfordulón kezdték építeni. Ezt a helybeliek is megerősítik, szerintük a “Kastély” 1901-1921-ig épült. A befejezés évét a tetőn 1982-ig meglévő vaszászló jelezte. Tulajdonosa az államosítás után Délegyháza község lett. Az 1950-es évektől itt kapott helyet a községi tanács hivatala. A kialakított nagyteremben mozielőadásokat tartottak, ez adott helyet a községben folyó művelődési és közösségi tevékenységnek.
A település címerén látható lombos fa a község határában lévő hozzávetőlegesen 400 éves védett vadkörtefa, amely egyben a település újkori történetét is szimbolizálja.
Területén mintegy 300 ha vízfelülettel 12 db kavicsbánya tó található, amelynek egy része nyaralókkal, hétvégi házakkal körbeépített. A tavak fürdésre, horgászásra, és különböző vízi sportolásra alkalmasak. Itt található az országban elsőként létesült naturista strand és kemping.

Scroll Up