Kistérség-Halásztelek

Kistérség

Halásztelek

Halásztelket Csepel felől Volán autóbusszal, a fővárost kikerülő M0-ás autópályáról a halásztelki elágazástól személygépkocsival gyorsan elérhetjük.

 

Halásztelek Község Önkormányzata
2314 Halásztelek, Kastély park 1.
Tel:+36-24/517-260

E-mail: hivatal@halasztelek.hu
Honlap: www.halasztelek.hu

A mai település és közvetlen környékének területe már a kőkorszakban is lakott volt, melyet a város Duna-parti részén felszínre került kőbalta, hálónehezék, urna is bizonyít. Honfoglaló őseink az egész Csepel-szigetet, így e térséget is nyári szálláshelyként birtokolták. Méneseik tartásához egymáshoz közeli településeket hoztak létre: Szőlőst, Hárost és Tökölt. A folyó gyakori áradásai elpusztították a környéken egykor létezett Háros és Szőlős falukat templomaikkal együtt. A terület elnéptelenedése a XVI. században a török uralommal felgyorsult. Az elpusztult települések határát a környező falvak bekebelezték. A XVII. század végére így alakult ki Tököl és Szigetszentmiklós települések több elpusztult falut felölelő külterülete.
A XIX. század utolsó harmadától a tököli Hermina – major adatait közlik a statisztikákban, a külterületi lakott helyek között. A Hermina major elnevezés Warmann Ernőtől származik, aki nővéréről nevezte el új birtokát. Haladó gondolkodású emberként a Dunán egy vízművet, csatornahálózatot létesített, mely romjaiban még ma is megtalálható, így öntözhetővé tette a területet.

Több tulajdonos váltás után a birtok a felvidékről származó Malonyay család kezébe került. Ekkor válik híressé az 1892-ben épített kastély vendégszeretetéről, estélyeiről. (A kastélyt – hányattatott sorsa után – csak a legújabb évezred elejére sikerült felújítania új tulajdonosának, Adolf Wögerbauer osztrák befektetőnek.) Azóta a Malonyai kastély Halásztelek emblematikus épülete. A neobarokk kúriát az ezredforduló táján műemlékké nyilvánították, 2005-ben teljesen felújították.
Halásztelek területén 1898 óta élnek bolgárok. Kertkultúrájuk elterjesztésével igen nagy szerepük volt Hermina major benépesítésében, majd Halásztelek fejlődésében. A főleg Polikraiste (Bulgária) faluból érkezettek állampolgárságukat, identitástudatukat, a szülőfölddel való kapcsolatukat megtartották. 2007. szeptember 29-én adták át az Európában egyedülálló Bolgárkereket, amelyet a ljaszkoveci Kertészeti Múzeumban (Bulgária) található, meglehetősen romos állapotú, eredeti kerék mintájára, fotó alapján készített el Reich László és fia, helyi asztalosmesterek.

Magyarország 1992-ben ünnepelte László király szentté avatásának 800. évfordulóját. Halásztelken is ekkor avatták fel a Szent László téren a település védőszentjének bronzból készült mellszobrát.
A környék kirándulási lehetőségei a Nagy-Duna partján vannak, ahol gyönyörködhetünk a vízparti növény- és állatvilág érdekességeiben.

Scroll Up