Kistérség-Kiskunlacháza

Kistérség

Kiskunlacháza

Megközelíthető az 51-es fő közlekedési úton. A község déli vége előtt útelágazás található a ráckevei hídhoz.

Kiskunlacháza Község Önkormányzata
2340 Kiskunlacháza, Kossuth tér 1.
Telefon: +36-24/519-830

E-mail: pmhivatal@kiskunlachaza.hu
Honlap: www.kiskunlachaza.hu

Kiskunlacháza eredetileg két önálló település volt, amelynek közigazgatási egyesítése 1950-ben történt. A község mai I. kerülete a történetileg kialakult Kiskunlacháza, a II. kerület pedig az egykori Pereg falu.
Ismereteink szerint az első írott okmány 1272-ből származik. Ez egy kiváltságlevél, amelyben már név szerint említik Lacházát. A XVII. századból pecsétnyomó maradt ránk. A pecsétben található címer rajzának egyik értelmezése: három csillag alatt égő szövétnek.
Hajdan a falu nem a mostani helyén, hanem a Dunához közelebb állott. A régi községet 1741-ben seperte el a Duna árja, s akkor telepedett át a lakosság a helység jelenlegi helyére.

Áttelepülése után a helység gyors fejlődésnek indult. 1747-ben már rendezett tanácsú község volt. Az 1800-as években több árvíz és tűzvész pusztította a falut. 1839-ben a helység országos vásárok tartására nyert szabadalmat. 1896 őszén az ezredévi ünnepek hatása alatt, a község Kossuth Lajos szobrának felállítását határozta el, közadakozás útján. A szobrot, melyet Horvay János szobrászművész mintázott, 1902. október 26-án lepleztek le.
A faluban található kézműves műhelyek, helytörténeti gyűjtemény az ide látogató számára felidézi az elmúlt korok mesterségeit, hangulatát. A településen töltötte gyermekkorát Kiskun Farkas László (1934-1995) költő, Gaál Imre (1922-1964) festőművész, akinek Gályrabok c. freskója díszíti az önkormányzati tanácstermet.
A mai Kiskunlacháza további turisztikai értékeiről is ismert. A Duna-ág mellett nagy kiterjedésű, kulturált üdülőterület alakult ki. Az Angyali-szigettel szemben épült parti sétányról a romantikus vízivilág jól megfigyelhető.

Scroll Up