Kistérség-Majosháza

Kistérség

Majosháza

Budapesttől délre, néhány kilométerrel Dunavarsány után, a Duna folyását követő 51-es főútról jobbra ágazik le a majosházi bekötőút. Északon Dunavarsánnyal, keleten Délegyházával, délen Áporkával határos, nyugaton természetes határa a Kis-Duna.

 

Majosháza Község Önkormányzata
2339 Majosháza, Kossuth Lajos utca 38.

Telefon: +36-24/511-830
Email: titkarsag@majoshaza.hu
Honlap: www.majoshaza.hu

Majosháza neve a régi Moys, azaz Mózes személynév és a magyar ház főnév birtokos személyraggal ellátott alakjának az összetételéből alakult ki.
A határban feltárt régészeti leletek jelzik, hogy az ember számára kedvező folyóparti területeket itt is korán felfedezték. A falu nevének első írásos említése az 1337. június 3-án kelt, Moyhaza-i Pomba fia Gergely perbeli megidézését tartalmazó oklevélben maradt fenn. Az oklevelek 1411-ben Májusháza néven említették a községet, amely ekkor a Fejér vármegyei solti székhez tartozott. A török hódoltság alatt a magas adóterhek miatt a település elnéptelenedett. A faluba néhány család visszaköltözött a török kiűzése után, de a Rákóczi szabadságharc alatt ismét lakatlanná vált a település. Az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc alatt a faluból többen harcoltak katonaként a Magyar Honvédseregben.

Majosházán született és élt Piróth Gyula (1938-1979) jászai díjas színművész, aki a Nemzeti Színház tagja volt. Sírját a helyi temetőben találhatjuk meg, ahol számos sírt Szalacsi István erdélyi származású népművész régi korok hangulatát idéző kopjafái díszítenek.

Scroll Up