Kistérség-Rácalmás

Kistérség

Rácalmás

Rácalmás város a Duna jobb partján, Budapesttől mintegy 61 kilométerre délre, Dunaújvárostól 4 kilométerre északra található, a 6-os főút és a Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Paks-vasútvonal mellett.

 

Rácalmás Város Polgármesteri Hivatalának
2459 Rácalmás, Szigetfő u. 11-13.
Telefon: 25/517-850
E-mail: info@racalmas.hu
Honlap: www.racalmas.hu

A település területe már az őskorban is lakott hely volt. Régészeti leletek tanúsítják, hogy a neolitikum és a bronzkor embere is megtelepedett a Duna fölé magasodó löszparton, de éltek itt kelták, rómaiak, avarok, és longobárdok is. A honfoglalás után magyar törzsek szálláshelye volt. Az első, a községre utaló írásos feljegyzés 1025-ből származik, Szent István király adománylevele említi Szigetfő néven.

A török uralom, és a kiűzetésük céljából vívott 15 éves háború következtében elnéptelenedett a táj. Az 1600-as évek végén szerbek (rácok) telepedtek le a kihalt faluban, melyet III. Ferdinánd a Farkas és Lindvay családoknak adományozott, akik felépítették kúriáikat, kiskastélyaikat. 1696-ban már Rácz-Almás néven említik a községet. A közbirtokosok leszármazottai (akik közül a legismertebb Jankovich Miklós műgyűjtő és mecénás) a 20. század közepéig éltek a településen.

A lakosság földműveléssel, halászattal, hajózással, iparral, kereskedelemmel foglalkozott. Dunai vízimalmok őrölték a környék gabonáját, kápolna, iskola, községháza, szegényház épült (a római katolikus és a szerb templomot még az 1700-as években emelték). 1876 és 1899 között a község járási székhely volt.

A második világháború idején három hónapig hullámzott a frontvonal ezen a területen, mérhetetlen károkat okozva. Az újjáépítést követően 1950-től nagyot változott a falu élete. A szomszédos Dunapentelén épülő Sztálinváros (a mai Dunaújváros) munkalehetőséget teremtett a lakosságnak. Az 1960-as években a löszfal csúszásának következtében a község központi része szinte megsemmisült a templommal, közintézményekkel, polgári házakkal, üzletekkel együtt. A hegy éltől a Duna felé eső területen építési tilalom lépett érvénybe.

A rendszerváltozás hatalmas fejlődést hozott a község életében. Az addig stagnáló település rohamléptekkel kezdett fejlődni. Mára csaknem száz százalékos a csatornázás, a vezetékes ivóvízellátás, a mobiltelefonok térhódításával ugyan csökkent a jelentősége, de a vezetékes telefonhálózatot tekintve a megye egyik legjobban ellátott települése. Nemrég fejeződött be az egykori Teleszki-kúria felújítása, itt a községi könyvtár és művelődési ház kapott helyet, s ezt rövidesen követte a község büszkeségének, a hosszas küzdelem után „visszaszerzett” Jankovich-kastély felújítása. Az épület klasszikus értékeit megőrizve korszerű konferencia- és idegenforgalmi központot tervezett a község önkormányzata, s ehhez jelentős kormányzati és EU-s pályázati pénzeket nyertek el. A konferencia-központot 2007. augusztus 20-án átadták a nagyközönségnek.

A korábban Rácalmáshoz tartozó Kulcs 1994-ben lett önálló község.

Rácalmás 2009. július 1-je óta város.

Rácalmás életében meghatározó volt a 2006-os év, ekkor tették le a régió egyik legnagyobb munkáltatójának, a Hankook alapkövét. A gumigyár 2007-ben kezdte meg a termelést, munkát adva több mint 1000 embernek. 2010-2011 között tovább bővült a gyár majd 2013-ban ismét bővítették a gyárat.

A koreai gyárral együtt új kultúra, gasztronómia is költözött a városba, a Jankovich-kúria területén koreai ételeket is megkóstolhatunk akár tradicionális környezetben is.

 

Scroll Up