Kistérség-Szigetcsép

Kistérség

Szigetcsép

A község a Csepel-sziget közepe táján, a Ráckevei-Duna ág és a Nagy-Duna között terül el, Budapesttől körülbelül 30 kilométer távolságra.

Szigetcsép Község Önkormányzata
2317 Szigetcsép, Szabadság u. 2.
Telefon:+36-24/418-543

E-mail: titkarsag@szigetcsep.hu
Honlap: www.szigetcsep.hu

Szigetcsép határa már a rézkorban is lakott volt. A rézkori leletek mellett jelentős a község északi határában feltárt kora vaskori temető.

A község első okleveles említését “Cséptelek” néven 1283-től ismerjük. Korábban “Chepteluk” volt a falu neve. 1290-ben a budavári apácák tulajdonába kerül a birtok, akik még a XV. században is a község birtokosai. Az 1559-es török összeírásban “Csépány” néven pusztaként említették. A községbe – mely most már “Csép” néven szerepel- 1706 táján rácokat telepítettek, majd 1750 táján németek érkeztek Nürnberg és Württemberg környékéről, magukkal hozva szőlőtermesztési kultúrájukat is. Több alkalommal sújtotta természeti csapás a községet. Az 1838-as árvíz után telepednek le a lakosok a község mai területére, a Dunától távolabb. Ekkor már Szigetcsép néven szerepel. A dualizmus idején a falu fejlődése virágzásnak indult.

A település előtt jobbról-balról fűzfákkal, nádasokkal szabdalt holtágakat láthatunk. Ez a hókony, amelyet a Duna jeges áradása hagyott maga után. Ma kitűnő horgászvizeket és szép nyaralóházakat találhatunk itt. Ezen a partszakaszon a horgászás számos fajtája él.

Scroll Up