Kistérség-Szigetújfalu

Kistérség

Szigetújfalu

A település a Csepel-sziget középső részén fekszik. Természetes nyugati határa a Duna főága, míg északon Szigetcséppel, keleten Szigetszentmártonnal, délen Ráckevével határos. Budapest felől a főváros kikerülő M0-ás körgyűrű valamelyik szigeti leágazásához kapcsolódó gerincúton juthatunk el a faluba. Tömegközlekedéssel megközelíthető a ráckevei HÉV-vel és menetrendszerinti Volán járattal. A Dunáról az Ercsi és Szigetújfalu között közlekedő dunai komp segítségével lerövidíthetjük utunkat.

Szigetújfalu Község Önkormányzata 2319 Szigetújfalu, Fő u. 45.
Telefon: +36-24/543-000

Email: onkormanyzat@szigetujfalu.hu
Honlap: www.szigetujfalu.hu

Szigetújfalu nevének újfalu része a környező településekhez képest későbbi létrejöttét sejteti. A környéken talált rézkori leletek a terület korai lakottságára utalnak. A honfoglalást követően a falu fejedelmi birtok volt, amelynek első okleveles említése 1303-ból ismert. Hunyadi Mátyás uralkodása idején birtok miatt pereskedett Újfalusi Imre királyi trombitás a ráckevei szerbekkel. A XVI. századból fennmaradt az újfalui Thrombytás Tamás név. A település a török hódítás idején lakott hely volt. A török kiűzése után rácok és szerbek voltak a település új lakói. A német telepesek a XVII. század végén érkeztek ide.
Az újfalusi erdő 88 hektárnyi természetvédelmi területe a Pilisi Erdőgazdasághoz tartozik. Gazdag kirándulási lehetőséget biztosít a védett erdő, ahol tavasszal rengeteg a gyöngyvirág.

Csodálatos kirándulást tehetünk az újfalui erdő természetvédelmi területén. Találkozhatunk az erdőben gyakoribb emlősök közül őzzel, vaddisznóval és nyúllal, megfigyelhetjük a madarak röptét, a fácánét, a fürjét és a fogolyét, a gólyáét és a harkályét is. A réti- és barna héja és az ölyv vadászatát is megleshetjük.

Scroll Up