Látnivalók-Dunavasány

Látnivalók

Dunavarsány

Dunavarsányi Katolikus Egyházközség
A Dunavarsányi Katolikus Egyházközség a Váci Egyházmegyéhez, a Kiskunlacházi Esperesi Kerülethez tartozik. Két temploma van: a kisvarsányi Szent Kereszt Felmagasztalása Templom és a Nagyvarsányi Szent Vendel Templom Dunakisvarsányban 1909-ben keresztet állítottak a mostani templom helyén. Később a templom közös összefogással épült, amit 1936. június 16-án szenteltek fel. A toronyban három harang található. Nagyvarsányban a néplányok 1920. szeptemberében telepedtek le, 11 évig tartózkodtak itt. A templomot 1937. október 20-án, Szent Vendel napján áldották meg. Itt 2 harang szólítja a híveket közös imára.
2002-ben teljesen felújított templomok várják Dunavarsányban a lelkiekben gazdagodni vágyókat. A templomokban buzgó egyházi élet folyik, a templomokon kívül szorosan együttműködünk a különböző szervezetekkel Nyári időszakban a településünkön üdülők egy része is templomainkba jár, hogy a Szentmiséken is részt vegyen.
Lelkipásztori szempontból ide tartozik még Majosháza és Délegyháza, ahol új templom épült az elmúlt években. 2000. szeptember 30-án áldotta meg Keszthelyi Ferenc megyéspüspök. A község plébánosa 1990-től Kis R. Sándor.
A szertartások időpontja:
Kisvarsányban: vasárnap délelőtt 9 óra,
Nagyvarsányban: vasárnap délelőtt 11 óra.
Elérhetőség:
Dunavarsányi Katolikus Egyházközség
Plébánia Hivatal
Cím: 2336 Dunavarsány, Halász Lajosné u. 13.
Telefon: +36-24/472-017

XXIII. János pápa szobra
1992. június 8-án avatták fel Győrfy Sándor Munkácsy Mihály díjas szobrászművész a Katolikus templom előtt. XXIII. János pápa életnagyságú szobra, melyet Fonódi Sándor Kanadából hazatért hazánkfia – aki a templomot is teljesen felújíttatta – adományozott szeretett volt lelkipásztorának, Vági Lászlónak adózva.

Boldog Gizella és Szent Imre szoborcsoport
Dunavarsány, Szent István tér
2004. szeptember 18-án leplezték le Dunavarsány várossá avatása alkalmából Horváth István szobrászművész alkotását, a Boldog Gizellát és Szent Imrét ábrázoló szobrot.

Trianon Emlékpark
Dunavarsány, Vasút sor 17.
2008. június 4-én avatta fel Tőkés László püspök az 1920. június 4-én aláírt, tragikus Trianoni Békeszerződés emlékére a Trianon emlékparkot.

Remény szobor
2004. május 1-én Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozása alkalmából avatták fel Nagyvarsányban a Remény szobrot, Monori Sebestyén szobrászművész alkotását.

Hősök tere
Kisvarsányban 1993. október 23-án avatták fel az átépített Hősök terét. A szobor Győrfy Sándor Munkácsy-díjas művész alkotása.

Rukkel-tó
Az egykori bányatavak közül kiemelkedik a település északi oldalán fekvő közkedvelt fürdőzőhely, a Rukkel-tó.
A 12 hektár felületű Rukkel-tó egy néhai bányató területén található. A strand az elmúlt 21 évben számos fejlesztésen esett át. Jelenleg több büfé, sörözők, mosdók, nagy parkosított terület, 13 csúszda pálya, ugrótorony szolgálja a vendégek kikapcsolódását. A parkban vízibiciklit, csónakot és kajakot is lehet kölcsönözni. Érdekesség, hogy a hely tulajdonosáról, Rukkel Jánosról kapta a nevét, aki 1990-ben tett szert a tóra, ahol 1991-ben nyílt meg először a strand, és még lakókocsiból árulták az ételeket, italokat.
Nyitva tartás:
május végétől- szeptember első hétvégéje
Strand: H-V: 9:00-19:30
Csúszdák és Aquaglide nyitva tartása: 10:00-18:00
Wakeboardpálya nyitva tartása: 9:00-19:00
Kapuzárás: 20:00
Elérhetőség:
Telefon: +36-70/386-0852
E-mail: rukkel@waterpark.hu
web: www.waterpark.hu

Jade Beach
A Jade Beach festői környezete eszmei helyszín a feltöltődésre, kikapcsolódásra vágyóknak, a nap és a víz szerelmeseinek, a vízi és szárazföldi sportok kedvelőinek. A kristálytiszta vízű tó a legnagyobb kánikulában is felfrissülést hoz. A fürdéssel, pihenéssel, sportolási lehetőségekkel színesített nap megkoronázásaként érdemes végignézni, hogy milyen színkavalkáddal bukik le a nap a horizont alá. A Jade Beach Bar egzotikus hangulata és kényelmes berendezése, az előzékeny és udvarias kiszolgálás hozzásegít mindenkit, hogy már-már egy mesés tengerparton érezze magát.
Elérhetőség:
2336 Dunavarsány, Hrsz. 0146/58
Telefon: +36-20/439-7020
E-mail: info@jadebeach.hu
web: www.jadebeach.hu

Közép-magyarországi Általános Olimpiai Központ
A Dunavarsányi Olimpiai Központ a Ráckevei Duna-ággal közvetlen vízkapcsolattal rendelkező 5 hektáros területen fekvő, kiváló természeti adottsággal rendelkező versenysport- és szabadidő-komplexum. A zajmentes környezet és a vízparti természet harmonikus közelsége garanciát biztosít az itt készülő sportolók nyugodt felkészüléséhez, valamint a családi és céges sportnapok sikeres megrendezéséhez.
A Dunavarsányi Olimpiai Központ az igazolt versenyzők mellett várja a pihenni, kikapcsolódni, mozogni vágyó turistákat, horgászokat, szabadidő-sportolókat is. Előzetes bejelentés alapján az alábbi szolgáltatásokat veheti igénybe: • szállás, étkezés
• kondicionáló terem használat – nem csak szállóvendégeknek
• futó- és atlétikapálya használat
• horgászat – csak saját engedéllyel – csak szállóvendégeknek
Elérhetőség:
2336 Dunavarsány, Hrsz: 050/4
E-mail: dvedzotabor@mnsk.hu
Telefon: +36-24-473-044, +36-70/372-7225
Olimpiai Központ Vezető: Kovách Ákos
E-mail: akovach@mnsk.hu

Fekete fenyők Ady Endre emlékét idézi a háború után elpusztult Vészi-kúria udvarán található négy darab feketefenyő. A kastély gyakori vendégeként a költő itt írta például a Fekete Zongora című versét, illetve a Margita élni akar cikluskölteményét.

Domariba-sziget A település nevezetes természeti látnivalói közé tartozik a Kis-Dunán található mintegy 10 hektárnyi úszóláp, a Domariba-sziget, a Varsányhalmon található Árvalányhajas terület.

Komo-Sky 51-es Bázis A KOMO–SKY 51-es BÁZIS Dunavarsányban, az 51-es út mellett található. Az interaktív BÁZIS-on megtekinthetőek a magyar katonai repülés elmúlt 40 évének kiemelkedő típusai a MÍG 15-ös típustól kezdve egészen az ezredfordulóig szolgálatban lévő MÍG 23-as típusig, valamint számos repülőtéri kiszolgáló (radar) eszköz és berendezés egyaránt. A BÁZIS-on található magán gyűjtemény egyedülálló mind az itt látható gépek és eszközök számát, mind pedig a műszaki állapotukat tekintve. A Magyar Néphadsereg által korábban használatos járművek, lánctalpasok, gumikerekes csapat szállítók, teherautók is megtekinthetők, amelynek nagy része működőképes.
A KOMO-SKY 51-es BÁZIS területén kiállításra kerülő tárgyak Néhai Komócsi „KOMO” Zoltán tulajdonát képezték. Sajnálatos 2014.-ben történt repülőgép balesete megakadályozta Őt abban, hogy szeretett gyűjteményét a nagy közönség elé tárja. 2019. május 28.-án, halálának 5. évfordulóján valóra válik rejtett álma. Megnyitásra kerül egyedülálló magán gyűjteménye KOMO-SKY 51-es BÁZIS néven. A terület és az eszközök felújított állapotban tárulnak a látogatók elé. Némely kiemelt jelentőségű eszköz nem csak kívülről, hanem belülről is megcsodálható. KOMO emléke előtt adózva szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Elérhetőség:
2336 Dunavarsány 51-es út mellett (51 -es út, HRSZ 068/8 és 068/9)
Telefon:+36-30/269-8306
E-mail: info@komosky51bazis.hu
web: www.komosky51bazis.hu

Scroll Up