Látnivalók-Halásztelek

Látnivalók

Halásztelek

Szent Erzsébet katolikus templom
Az Árpád-házi Szent Erzsébet templom a magyar organikus építészet egyik jelentős alkotása. A templom épülete ősi magyar sátorforma, szimbolizálva ezzel az égbolt és a föld találkozását. Az egy alapterületű, háromszintű épület pincéjében a hittanterem, földszintjén a plébánia, az emeleten a templom kapott helyet. 1976 és 1982 között épült Csete György és Dulánszki Jenő tervei alapján, Szendreffy Ferenc plébános kezdeményezésére. A belső teret Csete Ildikó textiltervező munkái díszítik. A templom ősi magyar jurtaforma, fából készült, kívül vörösréz borítással. A keresztelőkút, a két kapu és a papi szék gótikus elemeket tartalmaz, az oltár pedig rendhagyó kör formájú. A Görög Katolikus Templom keresztjét Puskás László ikonfestő készítette velencei mozaikberakással. 1995-re készült el a Református Templom, melynek tornyában két harang hívogat istentiszteletre. Az egyik 35kg, a másik 196 kg.
Elérhetőség:
2314 Halásztelek, Szent Erzsébet tér
Telefon: +36-24/474-259

Református Templom
A Nagy Béla tervei alapján a Kisgyár utca és a Posta köz sarkán épült templom alapkövét 1993. augusztus 20-án tették le és 1995. augusztus 19-én adták át.
Elérhetőség:
2314 Halásztelek, Kisgyár u. 16.
Telefon: +36-24/517-250
E-mail: halasztelek.ref@gmail.com
web: www.halasztelek.reformatus.hu

Bolgárkerék-emlékmű
2007. szeptember 29-én adták át az Európában egyedülálló Bolgárkereket, amelyet a ljaszkoveci Kertészeti Múzeumban (Bulgária) található, meglehetősen romos állapotú, eredeti kerék mintájára, fotó alapján készített el Reich László és fia, helyi asztalosmesterek. Az öntözőkerék működőképes, és méltó emléket állít az első bolgár betelepülőknek, akik a 20. század elején letették a település alapjait.
Halásztelken nagyon sok bolgárkertész élt, az 1950-es években több volt itt a bolgár, mint a magyar. A bolgárkerék segítségével sok zöldséget tudtak termelni, mert ahol öntöznek, ott termés is van. A bolgárokat nagy elismerés övezte a helyi lakosság körében. Ma mintegy 45 bolgár család él Halásztelken, egy részük vegyes házasságban. A település névtábláján bolgárul is ki van írva a város neve – egyedül itt Magyarországon.
Elérhetőség:
2314 Halásztelek, Szent Erzsébet tér

Szent László – szobor
1992-ben László király szentté avatásának 800. évfordulóján avatták fel a település védőszentjének bronzból készült mellszobrát.
Elérhetőség:
2314 Halásztelek, Szent László tér

Halásztelki-kastély (Malonyai-kastély)
A főút mellett található a Halásztelki-kastély és melléképülete. Az eklektikus stílusú kastély 1882-ben épült. Eredetileg az építtető Warman, majd a Malonyay család tulajdona volt az épület és a környező terület. A második világháború végén a megszálló csapatok kifosztották. Az 1980-as évekre romos állapotba került, mert sem a tanács, sem a közösség nem tudta összegyűjteni a megmentéséhez szükséges pénzt. Az épületegyüttest 2005-ben állították helyre, amely azóta újra csodálatos formájában pompázik.
2017-ben a Halásztelki Önkormányzat megvásárolta a kastélyt, és -tatarozás, parkosítás után- a Polgármesteri Hivatal költözött a most nagyon szép állapotú kastélyba. Az ünnepélyes átadás 2017. augusztus 20.-án volt.
Elérhetőség:
2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út 68.

Scroll Up