Látnivalók-Szigetcsép

Látnivalók

Szigetcsép

Szent Teréz- Római Katolikus templom
Mária Terézia építtette az 1758-ban felszentelt Szent Teréz-templomot. Barokk főoltára szépen faragott vörös márvány. A korábbi fatornyot lebontva, 1857-ben emelték a mait. Vörös márvány oltárán, gazdagon faragott szentségház áll.
A templom mellett kialakított kert a falu egyik büszkesége. Horváth József, a korábbi plébános, püspöki tanácsos kezdeményezésére egy csodálatos zarándokhelyet alakítottak ki. A Fatimai Szűzanya szobor köré szép sziklakertet, Kálvária dombot, Szt. István-kápolnát, Medjugorjai Szűzanyának épített kápolnát, a lourdesi barlang hasonmását hozták létre. A legszebb templomkert pályázaton 1992-ben 2. díjat nyert.
Elérhetőség:
Szigetcsép Fő út
Telefon: +36-24/418-543
E-mail: szigetcsep@invitel.hu

Görögkeleti Szerb templom
Az 1768-ban épült szerb görögkeleti templom tornyát 1829-ben emelték. Berendezésének legértékesebb része a XVII. századi Mária-trónus, festett képpel. Barokk stílusú az 1907-ben felújított ikonosztáz (képfal) is. Érdekes építészeti megoldás a templomhajó vakolt faszerkezetű teknőboltozata.
Elérhetőség:
2317 Szigetcsép, Fő út 120.
Telefon: +36-24/418-543
E-mail: szigetcsep@invitel.hu

Református templom
Korunk modern alkotása, teteje régi: Erdélyből szállított fazsindelyes tető, amelynek legfelső részén üvegablakok biztosítják a fényt, a világosságot. A hatszögletű Úrasztala Jézus Krisztus születésének jelképére, a csillagra utal.
Elérhetőség:
2317 Szigetcsép, Dózsa György u.
Telefon: +36-24/418-543
E-mail: szigetcsep@invitel.hu

Ökomenikus emlékmű
A Református templom előtt állították fel a három történelmi Egyház – görögkeleti, római katolikus és református – összetartását kifejező emlékművet. A rusztikus felületű szikla a vallás az egyház stabilitását jelképezi, a rá állított finoman megmunkált oszlop, a hozzá kapcsolódó kultúrát szimbolizálja. Az oszlopon elhelyezett párnán a három egyházat szimbolizáló püspöki korona látható.
Elérhetőség:
Szigetcsép Fő út
Telefon: +36-24/418-543
E-mail: szigetcsep@invitel.hu

Farmergolf
Farmergolf a klasszikus golf „mezei” változata. Szabadtéri szórakoztató játék. Baráti és munkatársi kapcsolatokat erősítő szabadidős-szabadtéri elfoglaltság, amely kiváló kiegészítője a vállalati tréningeknek, rendezvényeknek is. Természetes környezetben játsszák, ahol az ember találkozik a farmon élő állatokkal, a villanypásztorokkal, és egyéb természeti akadályokkal. Mindenki képes farmergolfozni. Nincs életkori megkötöttség, és képzettségi szintű szakmai korlátok sincsenek. A farmergolfozás nem vizsgaköteles játék.
Hazánkban elsőként Szigetcsépen a Hunovo Kft. vásárolta meg a játékjogot, és építette meg a pályát a Dunasor 073/72. hrsz. alatt. Az első játékra 2011. május 14-én került sor.
Golfpályánk 8 ha nagyságú mezőgazdasági farmon lett kialakítva, legelők, épületek, mezőgazdasági eszközök között, árkokkal szabdalt területeken, legelő állatok jelenlétében.
Elérhetőség:
Cím: Szigetcsép, Dunasor 073/72. hrsz.
Telefon: +36-20/952-9613
E-mail: info@farmergolf.hu
web: farmergolf.hu

Gál Szőlőbirtok és Pincészet
Budapesttől 25 km-re a Csepel-szigeten – melynek szőlőtermelői múltját már az 1569-es szőlőadó-feljegyzések is bizonyítják – Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben fekvő 76 hektár saját szőlőterület adja a Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2004-ben épült borházának szőlő-alapanyagát.
A szőlőterületből 60 hektár 1999-2005. közötti fiatal telepítés. Minőségi fajtaösszetételben a Rajnai rizling, Olaszrizling, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Ezerjó, Kékfrankos és a Pinot noir a meghatározó.
2011-ben szőlőbirtokunk tovább bővült a Balaton-felvidéken, Lesencefalu község dombjain fekvő 10 hektár szőlőültetvénnyel, melyen a Sauvignon blanc, Pinot blanc, Szürkebarát, Chardonnay és a Cabernet sauvignon képezik a fajtaválasztékot.
Pincészetünk 1700 hl rozsdamentes temperált tárolótérrel rendelkezik. A borászati technológiát a termésszabályozás, a válogatott szüret és az irányított reduktív erjesztés határozza meg.
Borbemutató termünkben előre egyeztetett időpontban csoportos borkóstolásra van lehetőség.
2013. év Év Borásza: Gálné Dignisz Éva
Nyitva tartás:
Hétfőtől – péntekig: 8–16 h, Szombat: 9–12 h
Elérhetőség:
2317 Szigetcsép, Szőlőtelep
Telefon: +36-20/9718-849
E-mail: galpinceszet@invitel.hu
web: www.galpinceszet.hu

Szigetvin Pincészet
Szigetcsép, a Budapest déli határától kiinduló Csepel-szigeten található, amelyet a Duna és a Kis Duna ölel. A Csepel-sziget a történelem folyamán hagyományos királyi-királynői uradalom volt, ahol a két Dunaág melletti dombhatárokon az 1890-es években szőlőtelep és pincészetet létesítettek, amely hosszú évtizedeken ás a koronauradalomhoz tartozott. 1959-től az egyetemi szintű borászképzés tanpincéjeként működött, majd 1996-tól a szakmai magánbefektetők által alapított Szigetvin Kft. tulajdonába került.
A szőlőtelep alapanyagot részben a szigeten található 200 ha szőlőterület adja, de a tulajdonosok olyan neves magyar borvidéken is rendelkeznek szőlőbirtokkal, illetve termeltetési kapcsolatokkal, mint Mátraalja, tolna, Szekszárd és Mecsekalja.
Alapvetően fehér és roséborok készítésére kialakított technológia keretein belül lehetőség van az illatos fajták 4-6 órás áztatására, a vákuumprésekkel kíméletes préselésre, musthűtésre és űlepítésre, valamint a borok szabályozott hőmérsékleten történő erjesztésére. Így készülnek a Lapid László borász által irányított pincészet gyümölcsös illat és zamatanyagokban gazdag fehér borai.
Palackozott termékekkel a pincészet 1999-ben jelent meg piacon először, borainak a „Vine-Island”, azaz „Szőlősziget” márkanév alatt hozzuk forgalomba.
Remélve, hogy a borok elnyerik a borkedvelő fogyasztóközönség tetszését és megbecsülését, amelyet a különböző borversenyeken elért jó eredményeik is alátámasztanak.
Elérhetőség:
Szigetcsép, Tandazdaság út
Telefon: +36-24/418-627; +36-24/513-690
E-mail: szigetvin@vnet.hu
web: Honlap: www.szigetvin.hu

Scroll Up