Látnivalók-Taksony

Látnivalók

Taksony

Taksonyi Tanösvény
2011 őszén került átadásra a tanösvény, mely a holt-ág mentén kalauzolja a látogatót, bemutatva történelmünket és a sziget flóráját, faunáját.
Az 1910-26 között elvégzett szabályozás gyökeres változást hozott a Duna-ág életében. A folyami jelleghez kötődő állat- és növényfajok helyét lassan egy a Ráckevei-Duna jelenlegi állapotához jobban idomuló flóra és fauna vette át. Az elmúlt évtizedek alatt kialakult nádasok, úszólápok szempontjából a Duna-ág állóvízi jellege kedvező feltételeket teremtett.
A természetvédelmi terület ritkaságai – a védett úszólápok, a ritka orchidea félék, a gazdag madárvilág, a vízi állatok – kiválóan megfigyelhetők a tanösvényről is. Ennek indulóállomásánál ősgesztenyés alatt étterem várja csodálatos belső enteriőrrel és finom étkekkel a túrázókat, látogatókat.

Szent István Park
2335 Taksony. Dózsa György utca
A falu felé indulva az egykori fő utcába (Dózsa Gy. u.) jutunk, melynek északi végét a Szt. István park zárja, első magyar királyunk mellszobrával. Itt figyelmet érdemelnek az igényesen felújított 100-150 esztendős sváb parasztházak, melyek között ott találjuk a bejelentkezés alapján látogatható tájházat is.

Német Nemzetiségi Tájház
Az 1892-ben épült tájház eredetileg a Gajerhoz család birtoka volt, akik ragaszkodtak hozzá, hogy csakis múzeumi vagy közösségi célokra válnak meg tőle. Az önkormányzat végül megvásárolta és a Dunamenti Svábok Taksonyi Baráti Köre gondoskodott felújításáról és berendezéséről. 1994-ben nyitotta meg kapuit.
A hagyományosan hosszú parasztház a 19. század elejének építészeti divatja szerint épült. Az első szoba az ún. „fájrada stub” (tisztaszoba), ahová ritkán léptek be, majd a konyha következett, azután a hátsó szoba, ahol aludtak és egy második konyha kamrával. Az épület legvégén volt az istálló. A házakat akkoriban fehérre meszelték, a szimpla ablakokat, a kisméretű ajtókat és a kerítést zöldre mázolták. A ház körül mindent, amit lehetett maguk készítettek.
Az összes helyiséget eredeti funkciójának és a hagyományoknak megfelelően rendezték be, melyeket az istállóval és csűrrel együtt szívesen mutatnak meg az idelátogatóknak. A vendégek megnézhetik a régi bútordarabokat, kézimunkákat, ágyneműt, kéztörlőket, fotókat, a rendkívül gazdag Bibliagyűjteményt, a népviseleteket, konyhai és mezőgazdasági eszközöket.
Élő múzeum: konyhájában finom taksonyi specialitásokat főznek, a kemencében ismét kenyér sül és olyan süteménykülönlegességek, mint például a „prezkadle”. Rendszeresen találkoznak itt a taksonyi egyesületek, a diákok számára nyári kézműves táborokat, zenetábort szerveznek a tájház udvarán, mely programok felejthetetlen élményt nyújtanak számukra úgy, hogy közben gyermekként nap mint nap autentikus környezetben élhetik meg hagyományaikat.
Nyitva tartás: előzetes bejelentkezéssel igény szerint.
Elérhetőség:
2335 Taksony, Dózsa György út 52.
Bejelentkezés: Wágner Mátyásné gondnok
Telefon: +36-30/931-6440

Hősök tere – I. Világháborús Emlékmű
2335 Taksony. Dózsa György utca
Az első világháború veteránjainak emléket állító hősi szobor a kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása, melyet 1937 július 11-én avattak fel a templomdomb déli oldalán – Habsburg József főherceg valamint Wieland Mihály plébános jelenlétében.

Szent Anna templom
A mai templom építészeti szempontból európai szintű remekmű. Építését 1957. virágvasárnapján kezdték el, miután a régi templomot az 1956. évi földrengés helyreállíthatatlanul megrongálta.
A felszentelésre 1958. július 27-én került sor Dr. Kovács Vince püspök, váci apostoli kormányzó által.
Védőszentje Szent Anna lett, csakúgy mint elődjének.
Felújítása 1998-ban fejeződött be. Európában csak három olyan templom van ezen kívül, melyben ennél nagyobb átmérőjű alátámasztás nélküli ovális kupola van.
A körkupola terveit a híres statikus mérnök Csonka Pál tervezte.
Elérhetőség:
2335 Taksony, Fő tér 1.
Telefon: +36-24/518-990
E-mail: langandras46@freemail.hu

Református templom
Az építkezés 1987. szeptember 6-án indult és 1992. május 24-én már saját harangja volt a gyülekezeti házak. A parókiát 2010. november 14-én szentelték fel.
Elérhetőség:
2335 Taksony, Virág u. 6.
Telefon: +36-30/743-5148
E-mail: taksony.ref@gmail.com
web: www.taksony.reformatus.hu

Zenepavilon
A zenepavilon gallérja alatt található a 18 gongból álló Gongorda.
Ennek játéka hétköznapokon 15.30; szombat- vasárnap pedig 11.00 és 15.30 órakor hallható.
Elérhetőség:
2335 Taksony, Fő tér
Telefonszám: +36-24/520-777
E-mail: onkormanyzat@taksony.hu

Milleniumi kút
2335 Taksony, Fő tér

Wass Albert bronz mellszobra
2335 Taksony, Szent Anna tér
A Taksonyba települt – elsősorban erdélyi – magyarság összefogásának jelképeként állították a megújult Szent Anna téren 2008-ban Gábor Emese alkotását: Wass Albert bronz mellszobrát.

Szent István király mellszobra
2335 Taksony, Szent István park
A falu egykori főutcáját, melyben több egykori parasztházat is felújítottak, és ahol a tájház is található ma a Szent István park zárja. A parkot 2007 augusztus 20-ra újítottak fel. A szobor Eberlein mester alkotása.

Bellusi Baross Gábor emlékműve
2335 Taksony, Baross tér
Bellusi Baross Gábor a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság-és közlekedéspolitikusa volt. A vasútügy fejlesztése terén elért eredményei miatt „vasminiszternek” nevezték, kora Széchenyi István közlekedéspolitikai eszméinek megvalósítóját tisztelte benne. Az emlékművet Végh István és családja állíttatta Bellusi Baross Gábor születésének 150. évfordulójára, 1998-ban.

Mindszenty József hercegprímás mellszobra
2335 Taksony, Fő tér
Gábor Emese alkotása a Fő téren – a Szent Anna templom előtt a középkori templomból származó oszlopon – álló Mindszenty József hercegprímást ábrázoló bronz mellszobor, melyet 2009 október 22-én lepleztek le.

Taksony vezér bronz mellszobra
2335 Taksony, Fő út
1976-ban, nagyjából a település névadója halálának 1000. évfordulóján állították fel Taksony vezér bronz mellszobrát, mely Domonkos Béla alkotása. Ebből a szoborból öntetett Taksony Nagyközség Önkormányzata egy hasonmás példányt a szlovákiai testvértelepülés Taksony (Matuskovo) számára.

Scroll Up