Kistérség-Apaj

Kistérség

Apaj

Apaj község a Kiskunsági Nemzeti Park kapujában helyezkedik el, Budapesttől mindössze 50 km-re, déli irányban.

Apaj Község Önkormányzata:
2345 Apaj, Fő tér 2.,
Telefon: +36-24/408-173

E-mail: polgarmester@apaj.hu
E-mail:info@apaj.hu
Honlap: www.apaj.hu

Apaj község elnevezése személynévből, magyar névadással keletkezett. Oklevélben először 1291-ben szerepel a település Opoy néven.

Apaj a királynék menyasszonyi birtoka volt, Dömsöd egy részével együtt. Később a királyi birtok szétesési folyamatának következtében a Rozgonyi család tulajdonába került. A 150 éves török uralom mérhetetlen kárt okozott e vidéken. A török kiűzése után a Bosnyák család birtokába került majd az 1848/49-es szabadságharc után Fülöp Szász Choburg Gáthai herceg lett a tulajdonos. A birtokközpontban épített – még ma is látható – kastély gazdasági központként funkcionált. Apajon templom nem volt, de a vallásos nevelésre gondot fordítottak. Minden vasárnap és ünnepnap kötelező volt az istentiszteleten való részvétel, amikor is Dömsödre jártak át hintón, szekéren. Jelentős esemény e környék történetében 1882. december 5-én megnyitották a Budapest-Kunszentmiklós-Kelebia vasútvonalat.

A környék természeti szépségeiben gyönyörködni akaróknak e táj sok érdekességet tartogat. A Duna-Tisza közén elterülő Kiskunsági Nemzeti Park részét képező Apajon található Magyarország egyetlen szoloncsák-szikes összefüggő pusztája, amely ritka növény- és állattársulásoknak kedvez: túzok, szürke marha, racka juh, mangalica, apaji ménes.

Scroll Up