Kistérség-Áporka

Kistérség

Áprorka

Budapesttől délre, a Duna bal partját követő 51-es országútról körülbelül egy kilométerre fekszik a település. Északon Majosházával, keleten Délegyházával, délen Kiskunlacházával, nyugaton a Dunával határos.

Áporka Község Önkormányzata
2338 Áporka, Petőfi u. 32.
Telefon:+36-24/409-161
E-mail: phivatal@aporka.hu
Honlap: www.aporka.hu

A község területén bronzkori urnatemetőt találtak, valamint X-XI. századi sírokat tártak fel. A hagyomány szerint a környék Szent László király birtoka volt, és a Szentkirály puszta elnevezésben ez maradt fenn. A határ része az egykori, XIII. században keletkezett település, Bial. Okleveles említése 1300-ból ismert. A Kápolnai és Szentiványi családok birtokolták a XV. században. A település elnéptelenedése a XVII. században következett be természeti katasztrófa vagy háborúk miatt. A másik, e területen lévő középkori falu neve 1439-ből ismert, Capolna írással. Ebben az időben a Kápolnai család birtokolja. A török alatt a település elpusztult, és az 1559-1590 közötti összeírások Kápolna pusztulásáról szólnak. A község elnevezése I. Lipót 1701-es adománylevelében “Bial vagy másként Aporka” alakban fordult elő, az irat említi Szentkirályt is, mint önálló települést. A Rákóczi szabadságharc idején elnéptelenedett a vidék. A XVIII. század során Wattay családi birtokként ismert Áporka. Ebből az időből való a község első pecsétje.

A rendszerváltás évében a falu azon kevés magyarországi települések közé tartozott, ahol a népesség száma természetes növekedést mutatott az országos fogyással szemben. Áporkának a fővároshoz való közelsége és a beruházásokhoz kedvező telekárai lehetőséget nyújtanak új ipari létesítmények, kereskedelmi egységek létrehozásához. Számos nyaraló épült a folyóparton, és kirándulásra csábítanak a szinte még háborítatlan vízparti részek.

Scroll Up