Sights-Kulcs

Sights

Kulcs

Kulcsi pincék/Hegyi otthon pince: (Deák Ferenc utca 56/2 Hrsz:3133/1) Deák Ferenc utcán még egy hagyományos karaktereket őrző pincével találkozhatunk. Az épület főgerince az utca vonalával párhuzamosan fut, tornáca közvetlenül az utcára nyílik. A homlokzata fehérre meszelt és az ablakai felett szőlőmintás díszítés látható.

Deák Ferenc utcai nádtetős épületek: A Duna-parti üdülőtelep és Ófalu településrészek határán sétálva kedves kis nádtetős épletekre bukkanhatunk a Deák Ferenc utcában. A fehérre meszelt házak árkádos tornáccal vannak ellátva, ablakaik hagyományosan fából készültek.

Tornácos lakóházak: Az Ófaluban járva több olyan lakóépületet láthatunk, melyek még őrzik a hagyományos településkarakter nyomait. Ezek az oldalhatáron álló tornácos lakóházak egy traktusosak, nyeregtetővel rendelkeznek. Az épület gerince az utca vonalára merőleges tájolású. A főhomlokzaton többnyire egy négyzetes ablak, két padlásnyílás és egy koporsóajtó vagy egy félköríves ajtónyílás figyelhető meg.

Kulcsi katolikus kápolna/Katolikus Jézus szíve kápolna: (Kossuth Lajos utca 73.) A község általános iskolájával szomszédságban található az 1935-ben Jézus Szentséges Szívének tiszteletére felszentelt katolikus kápolna. Az egyhajós, egytornyú kápolna előtt kétoszlopos portikusz várja a hívőket. A főhomlokzatból csupán díszítése miatt kiemelkedő torony áttört félköríves harangablakokkal, egyszerű nyeregtető fedéssel rendelkezik.

Itt épült az első magyar közüzemű szélkerék: a kulcsi szélerőmű.

Békás-tó: Rácalmás és Kulcs között terül el.

Faluház
Hegedűs Andrea művelődésszervező
Telefon: 25/251-129; 70/639-0168

Kulcsi Gokart Pálya
2458 Kulcs, Kulcs 6-os főút, 60-as km kőnél
Telefon: 30/436-6444
Facebook: Kulcsi Gokart Pálya
https://www.facebook.com/kulcsigokartpalya/
www.kulcsigokart.hu

Scroll Up