Sights-Rácalmás

Sights

Rácalmás

 

Jankovich-Kúria: A festői szépségű parkkal övezett barokk építészeti műemlék, a Jankovich-kúria a régió legszebb épület-együttese, amelyben ökoturisztikai- és rendezvényközpontot alakított ki az önkormányzat.

A  XVIII. században épült kúria parkja a nap minden szakában nyitott. A főépület 7 termével, az Ökoturisztikai Központ 4 termével, valamint a gasztronómiai- és kézműves házak festői környezetben három állandó kiállítással, hangulatos ajándékbolttal és színes programkínálattal várja a látogatókat, valamint a céges- és magánrendezvények résztvevőit.

Rácalmási Nagy-sziget: A természetvédelmi oltalom alatt álló, 380 hektáron elterülő rácalmási Nagy-sziget a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Növény- és állatvilága számos érdekes látnivalót kínál, a rácalmási Duna-szakasz pedig a horgászok paradicsoma.

A sziget védetté nyilvánításának egyik legfontosabb célja az volt, hogy a korábbi tarvágások után a gyönyörű tölgy-, kőris- és szilfa növénytársulásokat helyreállítsa és megóvja az új, idegenhonos agresszívabb fafajtáktól. Sűrű lombkoronájuk ellenére a ligeterdők cserje- és gyepszintje is rendkívül gazdag. Kifejezetten nagy és értékes a védett lágyszárúakból álló aljnövényzet: megtalálható többek között a hóvirág, a tőzike és a gyógynövényként is használt gyöngyvirág.

A táplálékban gazdag holtágak és öblök változatos madárvilágot fogadnak be. A Nagy-szigeten jelenleg is 92 különböző madárfajta fészkel és több mint 50 további látogatja rendszeresen. A türelmesebbek olyan ritka gázlómadarakat is megcsodálhatnak, mint a szürkegém vagy a fekete gólya. Madárvonuláskor a szigetek több száz fős réce- és lúdcsapatoknak nyújtanak ideiglenes lakhelyet. A szigeten olyan fenséges ragadozó madarak is megtalálhatóak, mint a rétisas, a halászsas vagy akár a kerecsensólyom.

Jelentős a sziget emlős- állománya is. a mezei pocok, a pézsmapocok és a védett vízicickány mellett a kitartóbb szemlélődők akár a hermelint, az őzt vagy a különösen ritka racalmas_2és fokozottan védett vidrát is lencsevégre kaphatják.

A Nagy-szigeten két kiépített hosszabb és rövidebb túraútvonalon kialakított tanösvény várja az érdeklődőket. A mélyebben fekvő ártereken és mocsaras területeken pallós cölöphidak vezetnek át. Így a sziget élővilágának szinte minden területét száraz lábbal kényelmesen járhatják be a látogatók.

Ha azonban kerékpárra pattanni támad kedve, azt is megteheti – akár saját, akár kölcsönzött kerékpárral. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően kiépült kerékpárút hálózaton nemcsak Rácalmást vagy a Nagy-szigetet járhatja be, de a hangulatos Duna-parton a kb. 10 km-re lévő Dunaújvárosba is el lehet jutni.

 

Jankovich-kápolna: Rácalmás érdekessége, hogy a régi, szépen gondozott temető a város szívében helyezkedik el.

Már messziről jól látszik a kápolnadombon álló gyönyörű Jankovich-kápolna, amit Jankovich Gyula építtetett a XIX. szd. második felében édesapja tiszteletére. A kápolna alatti kriptát a család temetkezési helyéül szánta.

Pajzs család emlékműve: A Pajzs család síremléke is nagyon impozáns, ahogy elénk tűnik a gesztenyefasor végén. A síremléket 1911-ben készíttette dr. rácalmási Pajzs Gyula (1897-ig Pick Gyula). Az 570 cm-es feszületen hatalmas korpusz látható, az építészeti rész 850 cm magas. Az oldalra kinyúló elemeken idézeteket olvashatunk a Bibliából és Prohászka Ottokár püspök tollából.

Teleszky-kúria: Rácalmás központi részén található a volt Teleszky kastély, melyet a Márkus család emeltetett 1870 után. A XX. szd. első felében a Teleszky család tulajdona volt, ma is csodás környezetben ad otthont a Művelődési Háznak és sok színes programnak.

Krisztus Mennybemenetele Görögkeleti Szerb Templom: Az egyhajós, homlokzati tornyos, barokk stílusú templom 1773-ban épült, műemléki védelem alatt áll. Legutóbb 2002-ben volt felújítva.

Kovács Galéria (Kovács György Festőművész 1929-2013): Pestszentlőrincen született, és még kisgyermek volt, amikor szüleivel és testvéreivel visszaköltöztek édesanyja szülőfalujába, Rácalmásra, ahol a saját sziget részükön, a Nagy – Duna mentén álló házukban tölthette gyermekkorát. Sokoldalú művész, akinek a festményeken és grafikákon túl illusztrációk, díszletek, kisplasztikák, plakátok, meghívók, szekkók készítése, sőt emlékmű és park tervezés is gazdagította életművét.

Rendkívül termékeny festő volt, akinek művei fellelhetők szűkebb hazájában éppen úgy, mint Európában, többek között Svájcban, Németországban, és a tengerentúlon.

Az általa Rácalmáson létrehozott Kovács Galériában megtekinthető az állandó kiállítása, mely bemutatja művészi tevékenységnek keresztmetszetét.

Trafik Múzeum: Rácalmáson is a frontot megjárt hadirokkant katonák, illetve hadiözvegyek kaptak lehetőséget és jogot a trafiknyitásra. Ilyen trafikból három is létesült és működött az akkori településen. Az évek során egy épület maradt fent, melyet az önkormányzat saját forrásból megvásárolt. A felújítást követően társadalmi összefogás keretein belül rendezte be Németh Miklósné, alpolgármester. A múzeum „alapját” Mosonyi Mihály helytörténész gyűjtése adta. A Jankovich-kúriában található Helytörténeti Múzeum berendezési tárgyai is javarészt neki köszönhetőek. Innen „költözött” a Trafik Múzeumba egy, két berendezési tárgy. Ezek mellé a rácalmásiak számos felajánlást tettek. Így lett egy kerek egész a kiállítás.

A trafikba való bejutás a kúrián keresztül vezet. Előzetes bejelentkezés esetén a kollégák kinyitják és részletesen ismertetik a tárlatot, de a nap huszonnégy órájában bárki bekukucskálhat. https://jankovichkuria.hu/racalmasi-trafik-muzeum/

Városunk látnivalói közül említést érdemel még az Ófalu számos műemlékből álló építészeti öröksége, a szerb temető, a sok-sok köztéri műalkotás, amelyek száma a Raáb Ervin Művészeti Alkotótábor révén egyre gyarapszik, de egy séta során mindenképpen érdemes felkeresni a városka templomait, valamint megcsodálni a Makovecz-sílusú városházát, egészségházat és iskolaépületet is.

Scroll Up